Nu de overheid de plug-in hybride terug wat fiscaal aantrekkelijker zal maken, kunnen we deze interessante categorie (terecht) terug meer aandacht geven. Aan alle potentiële kopers die om goeie redenen nog niet klaar zijn voor een volledig elektrische auto: hier is wellicht de beste geëlektrificeerde familieauto van het moment. En je zal er zelfs bijna uitsluitend elektrisch mee rijden.
Yup, je leest het goed: in de praktijk zal je met de Passat PHEV bijna altijd elektrisch kunnen rijden (tenminste als je dagelijks kunt opladen). Dankzij zijn batterij van net geen 20 kWh geraakten wij makkelijk meer dan 100 km ver op één lading. Dat is dan wanneer je de auto vraagt om enkel de elektrische motor te gebruiken. Je kan ook bewust kiezen voor de hybridemodus waarbij de thermische motor en de elektromotor elkaar perfect aanvullen. En dat doet deze aandrijflijn met brio, want tijdens een rit van 250 km naar Duitsland verstookten we gemiddeld 3,6 liter benzine en 7,5 kWh per 100 km. Dat is echt belachelijk laag, zeker als je weet dat we bepaalde stukken op de Duitse Autobahn ook ruim boven de 200 km/u reden.
Niet dat de Passat 1.5 TSi plug-in hybride sportwagenambities heeft, maar de 1.5-liter TSi-benzinemotor en de elektromotor hebben een gecombineerd systeemvermogen van 204 pk, en daarmee kan je toch al lekker doorstomen. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat deze Passat zich het beste voelt bij een vlotte maar gezapige rijstijl waarbij je ‘m niet te vaak afbeult. Ga je voor de eco-run, dan zul je makkelijk recordwaarden realiseren, in de positieve zin natuurlijk. Laden kan je met deze plug-in trouwens aan een klassieke laadpaal, maar je hangt ‘m thuis net zo makkelijk aan een gewoon stopcontact, waarna je de volgende morgen weer over die 100+ kilometers beschikt. Heerlijk toch!
Passat of ID.7?
Nu vooral de volledig elektrische ID.7 met alle aandacht gaat lopen, is de Passat een klein beetje in het vergeethoekje gesukkeld. Onterecht, temeer daar het model recent nog grondig werd vernieuwd. We mogen zeggen dat het design van de VW Passat een tijdloze elegantie uitstraalt, én dat hij zelfs in vele opzichten sterk lijkt op de ID.7, zeker achteraan. Binnenin zijn we zelfs bij uitstek een grotere fan van het Passat-interieur, tegenover dat van de ID.7. Je krijgt in beide modellen een joekel van een multimediascherm, maar enkel de Passat heeft ook recht op een echte tellerpartij met digitale goed overzichtelijke thema’s waar je makkelijk alle info in terugvindt. De ID.7 moet het stellen met een klein infodisplay. Doe ons dan maar de boordplank van de Passat…
Verder heb je ook allerminst te klagen over het heerlijke meubilair, in onze testwagen met R-pakket inclusief massagefunctie. Onze trip naar Duitsland (heen en terug) was heel erg comfortabel en we stapten fris als een hoentje uit op onze bestemming. Dat heeft trouwens ook te maken met het uitstekende onderstel dat een fantastisch compromis biedt tussen comfort en sportiviteit. En de stille werking van de aandrijflijn draagt ook bij tot het comfort aan boord. Ja, als reiswagen kan je je geen betere partner wensen.
Zeker ook als je veel lading moet meesleuren, want de Passat is een gi-gan-ti-sche auto. Achter zijn lengte van 4,9 meter schuilt een zee van ruimte, ook voor de achterste passagiers die bijna de benen kunnen strekken (ok, hier overdrijven we een beetje). En dan nog blijft er een indrukwekkend koffervolume over van 510 liter. Als je de achterbank neerklapt, dan gaapt zelfs een volume van 1.770 liter in je richting. Indrukwekkend!
Conclusie
We beseffen dat deze lofzang totnogtoe er alle schijn van heeft dat Volkswagen ons een mooie steekpenning heeft gegeven, maar niets is minder waar. De waarheid is nu eenmaal dat we de Passat plug-in hybride eerder bij toeval onder de bips hebben gekregen, en dat we op alle vlakken danig verrast en onder de indruk waren. Dan herhalen we vooral zijn mussendorst op benzine, en het heel gering stroomverbruik en royale EV-autonomie waardoor dit eigenlijk een bijna full-time EV wordt.
Waren er dan geen minpunten? Bwah, weinig. Niets mis met de remkracht in deze Passat, maar het rempedaal zelf voelde iets te sponzig aan naar onze zin. Die zou wat meer bijtkracht mogen hebben. En dan is er nog de prijs: als je de Passat PHEV een beetje uitrust dan klim je al snel boven de 65.000 euro, maar dan krijg je toch veel waar voor je geld.
Starten doet de Passat plug-in vanaf 57.000 euro, en vergeet daarbij niet dat de volledig elektrische ID.7 natuurlijk nog een streep duurder is. En nu we toch minpuntjes aanhalen; een garantie van 2 jaar (dat is het wettelijke minimum) is ook aan de magere kant. Gelukkig kan de Passat wel bouwen op zijn goede reputatie en als plug-in hybride kunnen we ons vandaag geen betere gezinswagen voorstellen.