Het gaat razendsnel voor het Chinese BYD dat na amper 30 jaar al het derde meest verkochte merk is ter wereld. In Europa lanceert het merk nu al het 10e model in de line-up, de Dolphin Surf.
Echt gloednieuw is de Dolphin Surf trouwens niet, want het model staat in andere continenten al een tijdje in de prijslijst. Voor Europa is het model wél nieuw, en het krijgt voor die gelegenheid ook de nieuwe naam Dolphin Surf. Wat trouwens niets te maken heeft met de ‘gewone’ Dolphin, want dit kleinste model komt het gamma gewoon vervoegen, onder de Dolphin.
Lilliputter?
De Dolphin Surf is een kleine stadswagen die met zijn lengte van 3,99 meter in het kleinste A-segment gepositioneerd wordt. Hij oogt ook uitgesproken klein, zeker omwille van zijn beperkte breedte van 1,5 meter. Dat wil gelukkig niet zeggen dat de Dolphin Surf benepen aanvoelt aan de binnenkant, want het interieur voelt verrassend ruim aan. Tijdens een eerste testrit zaten we met twee uit de kluiten gewassen volwassenen meer dan voldoende comfortabel naast elkaar, en dankzij de grote wielbasis van 2,5 meter is er zelfs op de achterbank nog voldoende plaats voor twee extra inzittenden. Je zal ons niet horen beweren dat we met vier meteen naar het zuiden van Frankrijk willen bollen, maar een retourtje Brussel – Gent is zeker mogelijk. Bovendien beschik je ook nog eens over een meer dan redelijk koffervolume van 308 liter, nog uitbreidbaar tot 1.037 liter. Je moet je boodschappen weliswaar over een kleine kofferdrempel tillen, maar er is in ieder geval wel voldoende ruimte voor al je tassen.
Wat in de cabine meteen opvalt is de hoogwaardige afwerking en het uitstekende zitmeubilair. De gebruikte materialen zien er voor deze klasse heel erg goed uit. Een soort van alcantara-imitatie krijgt ter hoogte van de armsteunen zelfs nog een chic uitziende stikselboord, en al vanaf de basisversie zijn de stoelen bekleed met vegan-leder dat best gezien mag worden. Enkel de bovenkant van de boordplank is nog van harde plastiek, maar goed; het is en blijft een goedkope stadswagen.
De boordplank zelf is erg compleet en wordt gekenmerkt door het voor BYD typische roterende centrale multimediascherm van 10,1 inch. Da’s niet bijster groot, maar het koppelt wel draadloos met Apple Car Play en Android Auto. Het enige wat we hier als minpuntje moeten aanhalen is de vrij omslachtige menustructuur en de wel erg kleine lettertjes op het scherm. Dat geldt trouwens ook voor de snelheidsaanduiding op het display voor je neus, daar zouden we de gereden snelheid liever iets groter zien.
EV-architectuur is top
Als er één punt is waar BYD geen lessen te leren heeft, dan is het wel op het vlak van batterijtechnologie. De Chinese constructeur is trouwens één van de enige die zelf hun batterijen maakt. In het geval van deze Dolphin Surf is dat een LFP-Blade batterij van 30 of 43,2 kWh. Daarmee kom je in het geval van de kleine accu volgens de WLTP-norm 220 km ver, en met de grote batterij 322 km. BYD zegt dat je in een stadsomgeving zelf respectievelijk 356 tot 507 km kan rijden alvorens je terug aan de stekker moet.
Tijdens onze eerste test (met de grote batterij) moesten we weinig moeite doen om in de stad 12 à 13 kWh te verbruiken, wat een zeer goed resultaat is. Eens je met de Dolphin Surf de snelweg opzoekt dan zie je het verbruik natuurlijk wel exponentieel stijgen. Reken aan 120 km/u gerust aan 15 kWh, wat nog altijd zeer schappelijk is. Laden doe je trouwens aan een mooie 11 kW AC en tot 65 kW (kleine batterij) en 85 kW voor de grote batterij. Oh ja, een warmtepomp en V2L (vehicle to load) is standaard aanwezig, wat betekent dat je je koffiemachine aan de auto kunt hangen om een espressootje te brouwen.
Hoe rijdt hij eigenlijk?
Van kleine auto’s is geweten dat ze wel eens last hebben van een stuiterig weggedrag. Maar da’s niet het geval in de Dolphin Surf want die vertoont een verrassend volwassen veergedrag en comfort. Zelfs op een stevige kasseiweg was onze testwagen niet uit zijn lood te slaan en ook de besturing voelt aangenaam en precies. Ook het zitcomfort is bepaald goed, tenminste als je niet te groot bent uitgevallen. Ga je richting de twee meter, dan zou je willen dat de stoel wel iets lager kan worden gezet.
Voor het rijden zelf kan je kiezen uit 3 rijmodi: Normaal, Eco en Sport. Da’s een leuke gimmick, maar in dit type van auto wat ons betreft redelijk overbodig. Wel nuttig is het uitgebreide arsenaal aan veiligheidsvoorzieningen die altijd standaard zijn, ongeacht het uitrustingsniveau. Aan de sensor die de aandacht van de bestuurder monitort, hebben we ons wel een beetje gestoord want die komt wel heel snel tussenbeide.
Tot slot nog een woordje over de prestaties want die mogen meer dan vlot worden genoemd. Afhankelijk van de versie beschik je over een koppel van 175 of 220 Nm, en daarmee zoeft de Dolphin Surf in 9,1 of 12,1 seconden naar de 100. De topsnelheid bedraagt 150 km/u. In ieder geval voelde we ons in alle omstandigheden voldoende op ons gemak op het vlak van prestaties en rijdynamiek, om zelfs op de autosnelweg vlot mee te kunnen.
Kek, cool, funky?
We hebben het nog niet over het design gehad van BYD’s jongste telg en dat mag toch wel bepaald funky worden genoemd. Met zijn coole LED-koplampen vooraan, zijn doorlopende lichtblokken achteraan en de opmerkelijke oplopende gordellijn op de flanken, oogt de Dolphin Surf al even speels als zijn naam doet uitschijnen. Bovendien zijn er ook leuke 16-duimsvelgen op de twee hoogste versies. Een prominente dakspoiler maakt het geheel af.
Zeker in de Lime Green koetswerkkleur (wat er meer geel dan groen uitziet), heeft de Dolphin Surf een uitgesproken jeugdige en kekke uitstraling. Ga je voor één van de drie andere koetswerkkleuren, (zwart, wit of lichtblauw), dan oogt deze stadswagen al een pak braver. En je mag er rustig van uitgaan dat de eindklant vooral voor de brave versies zal kiezen.
Duidelijke, strakke line-up, kleine prijzen
Wie bij de BYD-dealer een voorstel vraagt voor een Dolphin Surf, zal blij zijn met het heldere en strakke aanbod. De Active is de basisversie en krijgt altijd de kleine batterij en een meer dan behoorlijke basisuitrusting met onder andere airco (die trouwens moeilijk af te stellen blijkt), lederen stoelen, Android Auto/Apple Car Play, parkeersensoren, adaptieve cruise control, Keyless entry met digitale sleutel, en zelfs standaard metaalkleur. Waar ga je dat nog vinden? Voor deze versie betaal je een zeer schappelijke 21.290 euro.
En toch zouden we minstens voor de Boost (middelste) versie van 23.290 euro kiezen omdat je dan meteen de grote batterij krijgt en ook de grootste autonomie (322 km). Bovendien krijg je voor die 2.000 euro toeslag ook een beetje extra uitrusting zoals alu velgen, elektrische stoelverstelling, regensensor,… Doe je er nog 1.000 euro bij dan haal je de topversie ‘Comfort’ in huis die ook onder andere verwarmde stoelen krijgt, LED-koplampen, getint glas, een draadloze lader voor de gsm en een 360° camera. Alles op en aan dus, en dan nog blijft de prijs met 24.990 euro net onder de magische grens van 25.000 euro. Een volledige garantie van 6 jaar is ook altijd inbegrepen. Knap van BYD !
Conclusie
De nieuwe BYD Dolphin Surf heeft ons niet teleur gesteld. Hij ziet er goed uit, is verrassend ruim binnenin, komt met een meer dan behoorlijke uitrusting en rijdt ook nog eens verbazend volwassen. En het is een EV natuurlijk die bovendien ook nog eens in alle drie zijn versies minder dan 25.000 euro kost. De versie met de kleinste autonomie zouden we links laten liggen, al was het maar omdat de meerprijs naar de grotere batterij zeker aanvaardbaar is, én omdat de kleine batterij qua restwaarde misschien ook niet de beste keuze is.
Plus
- Leuk en aantrekkelijk design
- Voldoende overtuigende EV-eigenschappen voor dit segment
- Degelijk rijgedrag
- Kwalitatief interieur, degelijke materiaalkeuze
- Verhouding prijs / uitrusting / EV-eigenschappen
- Uitgebreid garantiepakket
Min
- Kleine tildrempel in de koffer
- Frequente melding aandacht bestuurder
- Wispelturige airco